afgunst-jaloezie-erg

We voelen het allemaal wel eens: afgunst. Omdat die ene collega die baan krijgt waar jij ook zo hard voor werkte. Omdat het je beste vriendin wél voor de wind gaat. Omdat… nou ja, er zijn veel momenten waarop je afgunst kunt voelen. Maar is het ook nodig?

Afgunst is een vervelende emotie. Niet alleen voel je je rot omdat iemand anders iets heeft wat jij (op dat moment) niet hebt, ook staat het erom bekend dat het zo lekker kan knagen. En als iets je kan aanzetten tot actie, is het dat. Vandaar dat mensen die afgunstig zijn, anderen vaak negeren of snerende opmerkingen kunnen maken. Dat is naar. Voor de persoon die het negeren of de opmerkingen moet incasseren, maar ook voor degene die afgunstig is. Het levert namelijk niks op, behalve een slecht gevoel over jezelf en wellicht een hoop gekwetste mensen. Hoewel afgunst een heel menselijke emotie is, en je je er absoluut niet voor hoeft te schamen (het mag er zijn), leidt het soms ook tot vervelende acties en pijnlijke situaties. En dat hoeft niet.

Als iemand iets goeds overkomt, neemt dat niets van jou af.

Afgunst mag er dus heus zijn, maar het hoeft niet onder je huid te gaan zitten. Met de bovenstaande gedachte, dus dat het goede wat een ander toekomt niets van mij afpakt, heb ik vele malen veel luchtiger met het groene monster kunnen dealen. En iedere keer klopt het idee ook, ga maar na:

Als je collega een nieuwe baanmogelijkheid krijgt, betekent het niet dat jij die niet kunt krijgen.
Als een van je liefste vrienden zich aan iemand anders hecht (in vriendschappelijke of relationele vorm), betekent het niet dat jullie vriendschap meteen gesmolten is.
En als iemand op welk vlak dan ook succesvol is, betekent het niet dat jij dat ook niet kunt zijn, of niet bent.

Wat een ander voor moois overkomt, zegt dus niks over jou. Daarom kun je jezelf ook niet aan andermans geluk meten, en daarom is afgunst te relativeren.

Het mag er zijn – afgunst is menselijk, het is een gevoel en wat je voelt dat voel je, maar je kunt je dan wel troosten met het idee dat iemand anders’ geluk niets te maken heeft met jou – en het jouwe ook niet met dat van een ander.

Edwin van der Schoot

Gelukdeler Edwin van der Schoot

Meer artikelen van Edwin van der Schoot