We willen het allemaal, zelfvertrouwen. Maar hoe krijg je het? En misschien nog belangrijker, hoe behoud je het? In deze korte video van The School of Life wordt kort uitgelegd wat zelfvertrouwen is, waar het vandaan komt en hoe je ermee om kunt gaan voor een gelukkig leven.
Wat bepaalt je zelfvertrouwen?
Hoe kan het bijvoorbeeld dat iemand met een afwijkende baan, afwijkende lichaamsbouw en afwijkende vrienden toch zelfverzekerder overkomt dan iemand die veel meer ‘bereikt’ heeft in zijn leven? Het heeft weinig te maken met anderen, maar vooral met jezelf. Wat er in je hoofd gebeurt als het gaat om zelfvertrouwen heeft te maken met drie dingen, volgens het filmpje.
1. Wat heeft je vader of moeder bereikt?
Als je een man bent kijk je naar wat je vader heeft bereikt, en als vrouw naar wat je moeder heeft bereikt in haar leven. Als een man als zoon van een arme boer uit Burkina Faso naar de Verenigde Staten komt, dan zal hij zich beter voelen bij een baan als taxichauffeur dan dat een zoon van een Amerikaanse miljonair zich zou voelen bij die baan. Het blijkt dat mensen een prettig gevoel van zelfvertrouwen ervaren als ze het beter doen dan hun vader (voor mannen) of moeder (voor vrouwen).
2. Hoe doen je leeftijdsgenoten en klasgenoten het?
We vergelijken onszelf niet zomaar met iedereen. Als het gaat om zelfvertrouwen vergelijken we onszelf met leeftijdsgenoten, mensen die dezelfde opleiding hebben genoten en in onze omgeving wonen. Deze groep bepaalt onbewust het gevoel van hoe ‘goed we het doen’.
3. Wat voor liefde kreeg je tijdens je opvoeding?
Door te kijken naar de soort aandacht en liefde die je in je jeugd kreeg kun je veel verklaren als het gaat om zelfvertrouwen. Sommige mensen zijn opgegroeid met conditional love: het belangrijkste was het halen van goede punten op school en alleen daardoor kreeg je erkenning en liefde. Aan de andere kant heb je unconditional love, waarbij het niet uitmaakt wat je bereikt in je leven, je weet dat er van je gehouden wordt. Zo kan in het latere leven bijvoorbeeld een ontslag vervelend zijn, maar niet het einde van de wereld.
Vaak hebben we het idee dat we ons beter voelen als we bepaalde economische of professionele doelen hebben bereikt, maar helaas zit het diepgewortelder. Voor het verbeteren en behouden van je zelfvertrouwen hoef je jezelf maar met één persoon te vergelijken: met de persoon die je gisteren was.