Een beetje bedrijf doet het. Achmea, Scania, IKEA, KPMG, om maar een paar namen te noemen. En ook bij de overheid, in de zorg en het onderwijs wordt het toegepast. Wat doen ze en wat kan jij er van leren om gelukkiger te worden? Eén woord: Lean. Lean is een managementfilosofie, waarvan de basis bij de Japanse autofabrikant Toyota ligt. De filosofie gaat uit van het principe: alleen bedrijfsprocessen waar de klant voor wil betalen of processtappen waar een klant op wil wachten, zijn nuttig. Alle overige activiteiten zijn verspilling en dus overbodig. Dit geldt niet alleen voor het produceren van het product dat het bedrijf verkoopt, maar ook voor bijvoorbeeld het personeel. Elke paar jaar iemand anders aannemen voor een bepaalde functie wordt vanuit de lean-gedachte gezien als verspilling. Je wilt juist de kennis van de werknemer, die inmiddels alle ins en outs van de functie kent, behouden en hem/haar daarom aan je binden. Om een werknemer aan je te binden moet je goede arbeidsvoorwaarden bieden. Wat als je deze filosofie op jouw leven (‘de BV Ik’) zou toepassen? Stel: jouw ‘BV Ik’ heeft de missie: een gelukkig leven leiden. Hoe kan je dan zo lean mogelijk tot dit resultaat komen, dus met zo min mogelijk verspilling en inefficiëntie (met de minste kosten, energieverlies en negatieve gevoelens)?  Een paar ideeën:

1) Doe het nu

Eén van de Lean-gedachten is: doe het nu. En dus niet uren eerst over vergaderen, oftewel erover piekeren, overanalyseren met een vriend(in), of eerst nog zeshonderd andere dingen doen die oh-zo-belangrijk zijn. Als je weet dat je een bepaalde actie moet doen om een bepaald doel te bereiken en het kan op dit moment uitgevoerd worden: wacht dan niet, maar voer het uit. Nu.

2) Deel een groot plan op in kleine stapjes

Dit voorkomt dat je er als een berg tegenop gaat zien en het haast onmogelijk lijkt. Dat schept alleen maar negatieve gevoelens en dat is verspilling van je energie. Kleine stapjes dus, dan heb je snel iets af te vinken en dat geeft positieve gevoelens!

3) Ga ‘adaptief’ te werk

Stel je maakt een groot plan van een half jaar vooruit. Je hebt besloten: dát moet het worden, zó ga ik het doen. Volle kracht vooruit! Maar een half jaar later is de wereld ineens veranderd en kom je bedrogen uit. Je plan werkt in de praktijk helemaal niet. Zorg dus dat je om je heen blijft kijken, externe (maar ook interne!) ontwikkelingen oppikt en stel je plan bij als veranderende omstandigheden daarom vragen. Ook het toevoegen van diverse scenario’s aan je plan, waarbij je inschat welke mogelijke ontwikkelingen zouden kúnnen plaats vinden (bijvoorbeeld een onverwachte promotie of juist ontslag) en hoe je daar dan mee om zou gaan, zorgt ervoor dat je flexibeler bent en je doel een grotere kans van slagen heeft.

4) Verbeter continu

Een andere Lean-gedachte is: verbeter continu (in het Japans: kaizen). Bijvoorbeeld bij Scania krijgt een groep productiemedewerkers elke week het podium om door henzelf bedachte verbeteringen te presenteren aan het management en directie. Zij krijgen hiervoor vervolgens de tijd, ruimte en financiële middelen om ze ook echt direct door te voeren. Geef jezelf ook eens wat tijd en ruimte om na te denken hoe je jouw leven kan verbeteren en voer het gelijk uit. In de kern is Lean vooral een mentaliteitsverandering, die helpt focussen en constant bevraagd of de dingen die je doet wel écht bijdragen aan je doel.  Zo blijf je op het juiste spoor die leidt tot een gelukkiger leven.

Nicole Huisman

Gelukdeler Nicole Huisman

Nicole Huisman heeft op haar weg naar geluk heel wat boeken, sites en artikelen versleten over het thema geluk. Ze heeft zich vanuit haar vastgoed-oorsprong nu omgeschoold tot lifecoach en helpt 20-ers en 30-ers, die worstelen met stress, overspannenheid en het vinden van balans in hun drukke leven.

Meer artikelen van Nicole Huisman