voor-jezelf-zorgen-fleur-leijen

Jijzelf bent je belangrijkste bezit. En dus is het van groot belang dat je goed voor jezelf zorgt. Hoe je dit kunt doen? Door deze 8 punten, 8 basics aan te houden.

Druk, moe, gestresst, uitgeblust, doodop: je hoort het vaker dan je denkt als je aan iemand vraagt hoe het gaat. Wil je liever antwoorden met: “Goed”, “Lekker veel energie” of “Rustig”, dan zul je goed voor jezelf moeten zorgen. Dat kan op de volgende 7 manieren.

1. Als je hulp nodig hebt, vraag er dan om

Als je het idee hebt dat je iets niet alleen kunt, vraag dan om hulp. Vraag je werkgever mee te denken als je denkt je taken iets anders aan te moeten pakken. Vraag je vriendin of je misschien een keer bij haar mag eten, zodat je jezelf een keer ontziet. Vraag die vriend of hij langs wil komen om je af te leiden of om naar je luisteren. Vraag je partner om een knuffel, je moeder om een good old logeerpartij en je psycholoog om raad. Niet denken dat niemand je wil helpen. Dat zit echt in je hoofd.

2. Beweeg

Bewegen = endorfine = gelukshormoon. Move that ass, en ik maak, als iemand die eerst nog liever tennisballen át, geen grap. Je hoeft niet meteen een marathon te lopen. Sterker nog: begin klein. Loop 2 minuten hard, loop 1 minuut gewoon, loop 2 minuten hard, keer om. Herhaal twee dagen erna. En zo verder. Een fitness-work-out zo’n 2,3 per week is ook prima. Die hoeft niet meteen een uur te duren. Kijk eens hoe twee minuten springtouwen bevalt. Gaat het nog? Probeer eens 10 seconden te planken. Ben je nog oké? Doe 5 squats. Kijk hoever je komt en bouw langzaam uit.

3. Rust

Iedere dag bouw ik een paar rustmomenten in, waarvan één grote. Ik ontbijt bijvoorbeeld zonder laptop, tablet of telefoon en zorg dat ik ook af en toe pauze neem als ik werk. Lunchen doe ik ook niet achter de computer. Daarnaast maak ik iedere dag tijd voor een wandeling (sinds ik samenwoon, dat is sinds 2007, maak ik iedere dag een wandeling van een kwartier, soms langer). Tot slot zorg ik dat ik elke dag iets doe waarvan ik écht ontspan. Ik ga bijvoorbeeld in bad met een masker, masseer mijn voeten of nek, lees een boek, doe wat yoga-oefeningen of maak even tijd om me weer door een serie te laten meeslepen.

4. Eet gezond & gevarieerd

Soms, en zeker als ik moe ben/me niet goed voel, ben ik geneigd mezelf te overladen met mijn favoriete voer: mergpijpjes, muntdrop, dropfruitduo’s, salmiaklolly’s…. Nu kun je die best met mate nemen, maar alleen van gezond en gevarieerd eten knap je écht op. Ik merk dat ik meer energie krijg en me stukken lichter voel als ik let op wat ik naar binnen werk. Noten (ongezouten en ongebrande amandelen!), vis (o yeah zalm yeah), groenten (spinazie, boerenkool, bloemkool, wortels, geef me alles) en fruit (blauwe bessen en minneola’s, hmm!) vormen een groot onderdeel van mijn dagelijkse voer, maar zijn in donkere tijden echt mijn beste vrienden. Omdat ik, nu ik tijdelijk niet mag hardlopen, thuis veel workouts doe, zorg ik trouwens ook dat ik voldoende eiwitten binnenkrijg.

5. Stel je grenzen

Ben je geneigd altijd maar ‘ja’ te zeggen om mensen te pleasen? Stop ermee. Je kunt niet iedereen tevreden houden; je bent geen pot Nutella. ;-)) Als iets niet goed voelt, of je toch te veel tijd kost, zeg dan ‘nee’ of kom erop terug. Verwar grenzen stellen ook niet met bot doen: je kunt prima op een aardige manier zeggen dat je ergens niet aan meedoet. Hoe? Lees mijn artikel over nee zeggen op Ze.nl.

6. Doe niet te veel

Zadel jezelf niet met te veel taken op. Kies er hooguit 2 of 3 per dag en richt je daar dan volledig op. Niet alleen geeft dat je veel minder stress, je haalt ook meer voldoening uit je to do’s.

7. Zorg voor structuur

Een wild leven klinkt leuk, maar structuur is belangrijk om je in evenwicht te houden. Ga niet te laat naar bed, sta niet te laat op en bouw structureel momenten van rust, bewegen, ontspanning en sociale activiteiten in.

8. Wees lief voor jezelf

Vraag jezelf regelmatig, en zeker als je je niet goed voelt, af wat je nodig hebt. Waar heb jíj behoefte aan? Probeer ook niet te streng voor jezelf te zijn als iets niet lukt. Hoe zou je een ander toespreken als hij of zij iets heeft gedaan wat niet zo handig is? Precies: vermoedelijk probeer je begripvol en geduldig te zijn. Gun dat jezelf ook – je wilt je relatie met jezelf goed houden, want die is het aller-, allerbelangrijkst.

Fleur Leijen

Gelukdeler Fleur Leijen

Fleur (27) is redacteur bij online vrouwenmagazine Ze.nl en eigenaar van De Zenfiles, een blog waarop alles draait om relaxter en meer mindful leven. Namens de Zenfiles heeft ze ook haar eigen column in het tijdschrift Wellness Magazine. In haar vrije tijd schiet Fleur graag in de zonnegroet A, loopt ze rondjes van 5 kilometer en maakt ze foute (maar soms succesvolle) grappen voor haar vrienden. Haar Klippan-bank, die ze deelt met haar vriend, staat in hartje Utrecht.

Meer artikelen van Fleur Leijen